VisitOstrava!!! Oficiální průvodce Ostravou

Gong

Industrial heritage, Culture

Tak tohle je další stavba, kterou v Ostravě musíte vidět! Na veletrhu EXPO REAL v Mnichově se Multifunkční hala Gong zařadila mezi top 10 staveb světa a v roce 2013 se stala Stavbou roku ČR. Právem! Proměnit starý plynojem v kulturní centrum vhodné pro koncerty či jiné společenské a kulturní akce je unikátní nápad, který Ostravě může závidět leckteré světové město.

V areálu Dolní oblasti Vítkovic je toho k vidění mnoho a hala Gong je tak trochu v centru dění. Poblíž se nachází interaktivní muzea Malý a Velký svět techniky a za halou se tyčí jednotlivé vysoké pece. Původní plynojem byl postavený Vítkovickými železárnami v roce 1924, do dnešní podoby byla předělána v letech 2011 až 2012 a za návrhem stojí významný český architekt Josef Pleskot.

Technická perla

Technické řešení přestavby bylo poměrně náročné. Původní stavba byla válcovou nádrží o průměru 71,1 metrů a do ní se zasouval jen o něco málo menší pohyblivý zvon, který reagoval na množství plynu v nádrži.

Při rekonstrukci byl zapadlý zvon vyzdvižen o 15 metrů a nad středem jeho vrchlíku byla umístěna nová kruhová konstrukce tamburu, jehož prosklený plášť přivádí do objektu světlo. Spodní ocelová konstrukce si zachovala svoji původní unikátní podobu s autentickým nýtováním, akorát přibylo několik otvorů na vstup či okno s výhledem. Tím byl „obal“ hotov a v dalších etapách se řešila vestavba budovy, kde jsou využity především beton a ocel.

Co uvidíte uvnitř?

Budova dnes slouží k rozličným kulturním a společenským akcím. Je vybavena množstvím konferenčních místností, sálem pro 400 osob a úžasným stupňovitým sálem pro 1527 diváků, kam návštěvníci z širokého okolí míří na koncerty třeba v době Colours of Ostrava.

Pro koho je návštěva vhodná?

Záleží, co je na programu. Nicméně procházku kolem stavby zvládne každý.

S čím návštěvu spojit?

Gong je součástí areálu Dolní oblasti Vítkovic a jeho návštěvu je ideální spojit s komentovanou prohlídkou celých vysokých pecí či návštěvou Bolt café nebo jiným podnikem, které pomalu vyrůstají v kulturní čtvrti Hlubina.

Pár zajímavostí na závěr:

  • Ve vstupním podlaží byla jako nášlapná vrstva ponechána původní očištěná plechová nýtovaná podlaha plynojemu. Tak koukejte pod nohy!
  • Koncert v hlavním sále je opravdu velkým zážitkem, nicméně bývá často vyprodáno. Proto si vstupenky raději rezervujte dopředu.

Share

Address / map

Events on site

Print
GongGong

Gong

Ruská 2993
Ostrava
70300


 

www.dolnivitkovice.cz



Similar places nearby



Show all


Events on site



Tourist Information Offices OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

New City Hall Viewing Tower

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Main Railway Station

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Ostrava - Svinov Railway Station

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih