VisitOstrava!!! Oficiální průvodce Ostravou

Tomáš Kačo - My Songbook

NEW
  • 10. june 2024
  • 19:00
  • Silesian Ostrava City Hall
  • For sale

Classics

V pondělí 10. června se v prostorách slezskoostravské radnice uskuteční klavírní koncert talentovaného klavíristy a skladatele Tomáše Kača.

Hudbu Tomáše Kača označují kritici za žánr „sui generis“ – natolik je jeho způsob propojení klasické, jazzové a tradiční romské hudby originální. Jeho cesta od rozladěného pianina za klaviaturu koncertního Steinwaye v newyorské Carnegie Hall má rysy amerického snu. Je za ní ale, kromě potřebné trochy štěstí, zejména píle, pracovitost, zvídavost a odvaha.

Tomáš Kačo komponuje i aranžuje hudbu pro sbory a orchestry, ale věnuje se i filmové hudbě.  Je vyzdvihována jeho schopnost pohlížet na zavedená témata nově, často je označován jako „The opener“. 

Tomáš Kačo začal hrát na klavír v pěti letech. Studoval na Janáčkově konzervatoři v Ostravě pod vedením profesora Pavla Motlocha, jehož Tomáš Kačo považuje i za svého osobního mentora. K jeho stěžejním učitelům na pražské AMU patřil především profesor Ivo Kahánek. Peněžní výhru v soutěži mladých skladatelů pak „utratil“ za svou americkou šanci – za přijímací zkoušky na bostonskou hudební školu v Berklee. Díky otevřenému prostředí jedné z nejlepších světových škol soudobé hudby mohl začít vnímat svůj romský původ jako zajímavou odlišnost a přednost, což se promítlo i do programu jeho recitálu v Carnegie Hall ve Weill Recital Hall v únoru 2018. V programu s podtitulem Gypsy Soul představil vlastní skladby a úpravy děl Johanna Sebastiana Bacha a Fryderyka Chopina, tedy hudbu, která není ani romská, ani česká, ani klasická, ani jazzová a v níž si „každý z posluchačů najde svůj příběh“.

Tomáš Kačo spolupracuje s řadou českých symfonických orchestrů. Byť je jeho cílem primárně hudba sama o sobě, věří, že může přispět i k hledání společné cesty majority a minority a stát se příkladem pro ostatní romské děti. Koncem září 2023 převzal stříbrnou medaili v Senátu ČR.

Koncert se uskuteční v rámci „Cyklu komorních koncertů 2024", pořádaných městským obvodem Slezská Ostrava.

Koncert se koná v Obřadní síni Slezskoostravské radnice. 

Pokud máte zájem dostávat informace o pravidelných kulturních akcích pořádaných městským obvodem Slezská Ostrava, napište svůj mail na adresu: kultura@slezska.cz

Share

Save to calendar

Address / map

TICKETS
For sale

200,-

 


BUY TICKETS
Tomáš Kačo - My Songbook

Silesian Ostrava City Hall

Těšínská 138/35
Slezská Ostrava
71016


www.slezska.ostrava.cz/cs




Tourist Information Offices OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

New City Hall Viewing Tower

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Main Railway Station

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Ostrava - Svinov Railway Station

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih